Bøker om hunder og hundebur

Knapt noe vesen er hyppigere nevnt i litteraturen – bortsett fra mennesket – enn hunden. For den som liker å lese, er det et uendelig utvalg av skjønnlitteratur og faglitteratur. Alt vi vil vite om hunder og hva vi kan lære av hunder er samlet mellom to permer, ett eller annet sted.

Det er lett å finne gaver til lesekyndige hundeelskere. Ut fra alder og øvrige interesser kan vi dele det inn i ulike sjangere. Her har vi samlet noen forslag på bøker du kan lese om hunder.

Bøker om hundedressur

Mange, særlig de som er hundeeiere for første gang, har massevis av spørsmål om hva som er den beste måte de kan oppdra hunden sin, og tilrettelegge for best mulig hundeopplevelse. Det kan være alt fra hvilket hundebur de skal kjøpe fra billige-hundebur.com, til gode matvaner og hundeleker.

Vi har ikke noen spesifikke titler på notatblokken her, men bøker utgitt på vegne av hunde-organisasjoner eller andre med stor kompetanse på hund, vil være trygge valg. Du kan også google forfatteren. Dersom vedkommende har gjort seg bemerket som hundekjenner og skrevet artikler om det, vil du finne det her.

Hunden i fiksjonen

Her er det også mye å ta av. Bare gå inn på nasjonalbiblioteket.no og søk på hund. Du vil få lesestoff for et helt liv. Et nylig forsøk viste over 130 000 romaner. Alt er ikke bare om hunder. Vikinghøvdingen Tore Hund passer for eksempel ikke helt inn i konseptet

Men hvis vi skal ta for oss klassikerne, er det Per Sivles roman «Berre ein hund» som kommer i hu. Det er en vakker bok om et barns vennskap med en hund, men også en trist historie om maktesløshet, både fra hunden og barnets side.

Barnebøker om hunder

Det er kanskje her vi har det aller største utvalget. Hunder appellerer alltid til barn, og det gjenspeiler seg selvfølgelig også i barnebøkene. Et eksempel er 101 dalmatinere, som også er en helaftens tegnefilm fra Walt Disney. For barn som allerede har sett filmen, kan det være inspirerende å se hvordan den samme historien skildres på trykk.

Boken «En farlig hund og to geniale oppfinnere» av Jon Ewo er et nyere og norskere eksempel på hvordan de firbeinte inntar lesesirklene. Flere boktips kan du finne her.

La hunden lese for deg

Så langt har vi ennå ikke kommet. Bortsett fra i Science fiction-litteraturen da. I boka «Den danske borgerkrigen 2018-2024» av Kaspar Colling Nielsen opptrer akkurat en slik hund. Kanskje denne er en fin bursdagsgave til hundeelskeren?

Posted in Artikler.