DEN AKTVERDIGE MORDEREN | JAN GUILLOU

To pensjonerte militære blir myrdet. Men hva ligger bak?

Bok nummer fem om Carl Hamilton, ”Den aktverdige morderen”, ble først lansert på det norske markedet i 1991. Handlingen starter med at to pensjonerte militære blir myrdet. Men hva ligger bak? Etterretningstjenesten begynner å lure, og de tre kollegene Carl Hamilton, Joar Lundwall og Åke Stålhandske får igjen et ytterst delikat oppdrag. De graver blant annet fram gamle hemmeligstemplede dokumenter og gjør oppdagelser som fører teamet til Nord-Norge og en dramatisk finale.

Begge de to drepte offiserene har fått et hakekors risset inn i huden. Men hvorfor? Carls får i oppdrag å renvaske en de to offiserene, en tidligere general, fra ryktene om at han støttet nazistene under krigen. Informasjonen Carl og hans kolleger har funnet i de gamle arkivene viser at svenske borgere under den annen verdenskrig overleverte norske flyktninger som oppholdt seg i Sverige til Stasi i Norge.

Det er hevn som ligger bak mordene. Sønnene til noen av dem som ble overlevert til Stasi i Norge står bak. Men det viser seg at de ikke har latt hevnen gå ut over de virkelig ansvarlige. De tilstår, og den ene av dem angrer sterkt på sine handlinger, derav tittelen på boka: ”Den aktverdige morderen”. Carl forsøker derfor å gjøre sitt for at han ikke skal bli rettsforfulgt. Etter å ha vært i kontakt med tyske myndigheter, viser det seg at de to svenske offiserene som ble myrdet, heller ikke var spioner for Tyskland.

Posted in Jan Guillou.