FIENDENS FIENDE | JAN GUILLOU

En svensk turist tar et bilde som får uante konsekvenser. Carl Hamilton må på oppdrag i Moskva


Ved en tilfeldighet tar en svensk turist bilde av en mann ingen hadde ventet skulle være i Moskva. Det viser seg å være en svensk spion som er i Moskva på oppdrag fra sine sovjetiske oppdragsgivere. Carl Hamilton drar til Moskva for å ordne opp etter et delikat diplomatisk oppdrag i Libanon. Han drar til den sovjetiske hovedstaden med ett mål for øye: Å myrde den svenske spionen. Oppdraget i ”Fiendens fiende” er diplomatisk svært vanskelig, for ingen ønsker full konfrontasjon med Sovjet.

Det viser seg at det er noen som tar livet av svenske militære for å få det til å virke som om det er sovjetiske agenter som står bak. Løses ikke oppdraget, kan det oppstå en så alvorlig krise at det vil komme til å bryte ut full spionkrig. En sovjetisk avhopper til England avslører sovjetiske agenter innen vestlig sikkerhetspoliti og etterretningstjeneste. Carl Hamilton selv blir oppgitt å være russisk spion.

I ”Fiendens fiende” blir det satt ut rykter om at Hamilton var spion for Russland lenge før han fikk sin utdanning i USA. Informasjonen holdes hemmelig om dette i Sverige. Mens saken blir etterforsket, blir Carl tatt inn for avhør av en forhører hos sikkerhetstjenesten. Leiligheten hans blir rasert under den grundige ransakelsen. Imens reiser DG – Den Gamle – Carls sjef, til USA for å avhøre Hamiltons kolleger, Åke Stålhandske og Joar Lundwall om operasjon ”Big Red”. Operasjonen gikk ut på å sprenge russiske baser som er anlagt under vann. Men er operasjonen virkelig utført?

Posted in Jan Guillou.