FRELSEREN | JO NESBØ

En fjortenåring blir voldtatt på en sommerleir i regi av Frelsesarmeen. Og i Kosovo sprenger en tenåring serbiske stridsvogner i luften

“Frelseren” er Jo Nesbøs sjette bok om Harry Hole. Romanen kom ut i 2005 og viser hvor mye det har kostet Harry å ha et så risikabelt yrke som politietterforsker. Det koster ham forholdet til Rakel som er hans livs kjærlighet. Hun orker ikke usikkerheten lenger, selv om ingen av dem helt klarer å bryte forholdet helt. Men etter kidnappingen av Oleg, blir det for mye for henne. ”Den lille frelseren” er en kroatisk tenåring fra Vukovar som har maktet å sprengte 12 serbiske stridsvogner. Året er 1991. I Oslo blir en fjorten år gammel jente voldtatt på en sommerleir i regi av Frelsesarmeen. Hun vil ikke avsløre hvem som er gjerningsmannen. Det viser seg at det er flere av de unge guttene som kan ha begått ugjerningen. Under en førjulskonsert blir frelsessoldaten Robert Karlsen skutt av noen som skjuler seg i folkemengden. En fotograf fra Dagbladet klarer å fange opp kaoset som oppstår.

Når Vukovar faller, forsøker serberne å få tak på ”Den Lille Frelseren”, men ingen klarer å peke ut hvem han er. 12 år etter har han utviklet seg til å bli profesjonell drapsmann. Gjerningsmannen som kaller seg Stankic forsøker etter å ha skutt Robert Karlsen å vende tilbake til Zagreb, men da det begynner å snø kraftig, må flyet holdes tilbake. Morderen må overnatte i Oslo, og da han får se avisen dagen etter, skjønner han at han ikke lenger kan føle seg trygg. Han har begått sin første tabbe. ”Frelseren” er fjerde boka om Harry Hole.

Posted in Jo Nesbø.