HVEM ER DU, ALASKA | JOHN MICHAEL GREEN

En glitrende ungdomsroman om unge mennesker som faller utenfor

”Hvem er du, Alaska” er en delvis selvopplevd fortelling. Forfatteren viser i sin debutroman sin interesse for viktige eksistensielle temaer. Strukturelt er boka delt opp i to hoveddeler. Den første delen fører frem til en avgjørende hendelse i hovedpersonens liv, den andre halvdelen tar for seg hva som skjer etter denne skjellsettende opplevelsen.

”Jeg drar for å oppsøke Det Store Kanskje”. Sitatet av Francois Rabelais er utgangspunktet for den røde tråden i ”Hvem er du Alaska”. Hovedpersonen, Miles Halter, er i ferd med å dra hjemmefra. Han skal begynne på kostskole i Alabama. På avskjedsfesten som foreldrene arrangerer for ham, er det bare to som kommer. Selv om foreldrene er skuffet, virker det ikke som om det går inn på Miles. Han drar ut for å søke noe som er større. Miles Halter vil vekk fra den trygge og begivenhetsløse tilværelsen hjemme. Han vil oppleve ”det store”. Når han kommer frem til Culver Creek Pensjonatskole, møter han en delvis gal og iallfall ikke kjedelig verden. Han går fra den ene ytterligheten til den andre.

Livet endrer seg radikalt. Han møter Alaska Young. Hun er smart, sexy og morsom, men hun er også selvdestruktiv og ender stadig opp i problemer. Han trekkes inn i hennes univers, stjeler hans hjerte, inviterer ham inn i det han lengtet etter, Det Store Kanskje. Etterpå blir ingen ting det samme lenger. Hans liv er for alltid forandret.

Posted in John Michael Green.