Kappflygning i all slags vær

kappflygning-1Fra duer som flyr om kapp, beveger vi oss over til en mer ren faktabok. Her er det ingen fortelling utover Pondus-stripene som bruker for å illustrere poengene. Man blir litt overrasket over at forfatterne hadde valgt å bruke Pondus, men det viste seg jo at når det er snakk om hjernekapasitet, funker Pondus godt som illustrasjon av poenger…

Smarte Sofia og modige John er to brevduer som skal fly om kapp fra nord til sør i Norge. Man kan trygt si at de får nok av utfordringer underveis. Dramatiske værfenomener som snøstorm, tordenvær, regnskyll og tornadoer er ikke bare bare for unge duer. Men været, ja, det kan også være til hjelp, som da John lurer en ravn til å lete etter skatten i en regnbue, eller Sofia blir reddet fra å bli ørnemat av lynet, for ikke å snakke om da John møter en vakker tyrkisk brevdue i tåkehavet over Oslo.

I utgangspunktet framstår dette som en bok som barn fra ca. 8 år kan lese selv, og få med seg meningsinnholdet i på en god måte. Det er først når vi kommer til eksperimentene at forfatternes implisitte leser skinner gjennom: For å gjennomføre de eksperimentene som boken legger opp til, må du blant annet ha for hånden en bordtennisball, et stort skrujern, et lommespeil, en strikkepinne, gummihansker, et svart papirark og konditorfarge. (Ikke i samme eksperiment, da, hvis du lurte på det!) Hvis du har visuell fantasi, kan du kanskje se for deg husets juniorforsker på 9 år rase rundt i huset på egen hånd på jakt eller oppvaskhansker og konditorfarge.

De spennende fortellingene er knyttet opp mot lærerikt faktastoff – og væreksperimenter som barna kan gjøre selv.

Boka er nydelig, levende og morsomt illustrert av Stine Ledum fra Lillehammer og Tretten. Forfatterne av boka er meteorologer og fysikere. Sammen har de laget en bok full av spenning og kunnskap.

Posted in Ingunn Burud Lars R. Hole Hans Olav Hygen Anders Sivle.