RØDSTRUPE | JO NESBØ

Rødstrupe – Norges beste krimroman gjennom tidene

”Rødstrupe” er tredje boka serien om Harry Hole. Romanen er kåret som den beste norske kriminalromanen gjennom tidene. Makt og kjærlighet. Svik og skyld. Dette er de store temaene Nesbø behandler i denne fortellingen. I tillegg til at boken er blitt kåret som den beste norske krimromanen noensinne, kom den også på shortlist for Crime Writers’ Association Duncan Lawrie International Dagger.

Bakgrunnen for boktittelen er at vi i begynnelsen av handlingen blir henvist til fabelen om den lille grå og uanselige fuglen som fikk farget brystet rødt av ”den korsfestede” fordi den plukket ut en torn av tornekransen.
Harry har vært utenlands over en lenger periode og tar del i sikkerhetsapparatet rundt Bill Clinton mens han er på besøk i Norge. Under operasjonen skyter Harry Hole en mann som etter hans mening opptrer svært mistenkelig. Det viser seg at mannen han skjøt, er en amerikansk agent i Secret Service.

Det blir viktig for myndighetene å dysse ned denne hendelsen. Harry forflyttet og sparket oppover i systemet, til overvåkingspolitiet. Under etterforskningen her kommer han under hånd med at en spesiell rifle har endt opp i Oslo. Riflen er kjent som et av verdens fremste attentatvåpen. Harry kommer på sporet både av norske nynazister og gamle frontkjempere. En person i dette miljøet skal vise seg å ha forbindelse til politiet. Personen går under underkodenavnet Prinsen. Harry jager en nådeløs morder i Oslo.

Posted in Jo Nesbø.